[ BENGKEL TEKNIK MENGHAFAZ AL-QURAN ]

27 FEBRUARI 2020, KHAMIS, KAHERAH  – Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2019/2020 di bawah Lajnah Pendidikan telah mengadakan Bengkel Teknik Menghafaz al-Quran yang bertempat di Masjid Syarbini, Hayyu Asyir. 

Antara objektif pelaksanaan bengkel ini adalah bagi membantu ahli-ahli BKASM dalam menghafaz dan mengulang al-Quran. Selain itu, ia juga memberi pendedahan kepada ahli mengenai teknik menghafaz al-Quran yang berkesan.

Bengkel bermula pada jam 6.30 malam. Bengkel ini disampaikan oleh Ustaz Muhd Bazli bin Zakaria, Fasilitator BKAWM sesi 2019/2020. Pengisi membentangkan pengisian bengkel dengan baik dan bersahaja untuk menarik minat peserta.
Setiap peserta memberikan fokus dan penelitian pada setiap pengisian yang diberikan. Antara yang dibincangkan adalah kaedah menghafaz al-Quran untuk kekal lama, tips muraja'ah al-Quran, petua khusus penjagaan al-Quran, tips mumtaz subjek al-Quran dan masalah serta punca lupa hafazan lama dan lain-lain lagi. Bengkel ini berakhir pada jam 9.30 malam.

Seterusnya, program diteruskan dengan Pelancaran Team Huffaz BKASM yang telah dirasmikan oleh Yang Dipertua Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM), Ustaz Muhammad Syukri bin Rosli. Penyerahan watikah diserahkan kepada Ketua Team Huffaz BKASM, Ustaz Muhammad Aiman bin Saedin. 

Harapan daripada pihak penganjur melalui bengkel dan pelancaran yang dijalankan ini dapat menyuntik semangat ahli dalam menghafaz al-Quran. Melalui itu, ia dapat meningkatkan prestasi akademik ahli dalam subjek al-Quran.

Alhamdulillah program ini mendapat sambutan yang sangat baik daripada seluruh ahli BKASM ikhwah mahupun akhawat walaupun diadakan di luar. Semoga Allah terus menjaga kesatuan Badan Kebajikan Anak Selangor (BKASM) Insya-Allah.


"Kecemerlangan Akademik Tanggungjawab Bersama"
"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Setiausaha
Lajnah Pendidikan
BKASM sesi 2019/2020


#MaanNanjah
#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM
#SetiaBersamaUkhuwah

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

FORUM LANTUNAN MAHABBAH RASULULLAH SAW MENDAPAT SAMBUTAN YANG LUAR BIASA DARI BIASA