[ MINDA SISWA | SIRI 3 : MANIFESTASI SIRAH NABI NUH AS DALAM KEHIDUPAN SEORANG MUSLIM ][ MINDA SISWA ]

MANIFESTASI SIRAH NABI NUH AS DALAM KEHIDUPAN SEORANG MUSLIM

Lembaran-lembaran sirah perjuangan Nabi Nuh AS bukanlah satu kisah dongengan. Bahkan ia adalah satu sirah yang sarat dengan ibrah serta panduan kehidupan manusia pada harini.

Pengalaman Pahit Getir Nabi Nuh AS

Firman Allah SWT :

قَالَ نُوحٌ رَبِّ إِنَّهُمْ عَصَوْنِي وَاتَّبَعُوا مَنْ لَمْ يَزِدْهُ مَالُهُ وَوَلَدُهُ إِلَّا خَسَارًا (٢١) وَمَكَرُوا مَكْرًا كُبَّارًا (٢٢) وَقَالُوا لَا تَذَرُنَّ آلِهَتَكُمْ وَلَا تَذَرُنَّ وَدًّا وَلَا سُوَاعًا وَلَا يَغُوثَ وَيَعُوقَ وَنَسْرًا (٢٣) وَقَدْ أَضَلُّوا كَثِيرًا وَلَا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا ضَلَالًا (٢٤).

Maksudnya : Nuh berkata, "Ya Tuhanku, sesungguhnya mereka telah mendurhakaiku, dan telah mengikuti orang-orang yang harta dan anak-anaknya tidak menambah kepadanya melainkan kerugian belaka. Dan melakukan tipu daya yang amat besar." Dan mereka berkata, "Jangan sekali-kali kamu meninggalkan (penyembahan) tuhan-tuhan kamu dan jangan pula sekali-kali meninggalkan (penyembahan) wadd, dan jangan pula suwa', yagus, ya'uq dan nasr." Dan sesudahnya mereka telah menyesatkan kebanyakan (manusia); dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kesesatan.
(Surah Nuh : ayat 21-24)

Pengalaman yang dihadapi oleh Nabi Nuh AS mendedahkan satu gambaran tentang jiwa manusia yang degil, sesat serta angkuh dalam menerima kebenaran, walaupun segala bukti yang mengilhamkan keimanan telah terbentang dihadapan mereka.

Namun begitu Nabi Nuh AS terus menyampaikan peringatan dan amaran tanpa tergagap dan teragak-agak. Tiada kekeliruan dan kesamaran dalam dakwahnya. Pelaksanaan amanah yang telah diberikan oleh Allah SWT dijalankan dengan penuh tenang dan teratur.

Hakikat Kesatuan Akidah

Firman Allah SWT :

قَالَ يَٰنُوحُ إِنَّهُۥ لَيۡسَ مِنۡ أَهۡلِكَۖ إِنَّهُۥ عَمَلٌ غَيۡرُ صَٰلِحٖۖ فَلَا تَسۡـَٔلۡنِ مَا لَيۡسَ لَكَ بِهِۦ عِلۡمٌۖ إِنِّيٓ أَعِظُكَ أَن تَكُونَ مِنَ ٱلۡجَٰهِلِينَ.

Maksudnya : "Wahai Nuh! Sesungguhnya anakmu itu bukanlah dari keluargamu (kerana ia telah terputus hubungan denganmu disebabkan kekufurannya); sesungguhnya bawaannya bukanlah amal yang soleh, maka janganlah engkau memohon kepadaKu sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya. Sebenarnya Aku melarangmu dari menjadi orang yang jahil."
(Surah Hud : ayat 46)

Babak-babak dalam kisah perjuangan dakwah Nabi Nuh AS telah membuktikan bahawa hakikat kesatuan akidah mempunyai akar umbi yang kukuh berbanding ikatan keturunan. Biarpun  Nabi Nuh AS seorang Nabi, namun keimanan dan seruan dalam mentauhidkan Allah SWT tidak disahut oleh isteri dan anaknya. Bahkan mereka adalah golongan yang menentang dakwah Nabi Nuh AS.

Oleh yang demikian, usaha menanam hakikat kesatuan akidah dalam jiwa kaum muslimin adalah penting untuk menyedarkan mereka terhadap hakikat dakwah dan peranan seorang muslim dalam menegakkan sistem hidup Islam.

Optimis Dalam Penyebaran Dakwah

Sikap optimis dalam menyampaikan kebenaran tidak akan menyebabkan seorang pendakwah berpeluk tubuh saat diancam dan dikecam. Walaupun tribulasi yang dihadapi adalah besar, sehinggakan mengancam nyawa atau menghilangkan harta, pangkat dan keluarga.

Firman Allah SWT :

وَإِنِّي كُلَّمَا دَعَوۡتُهُمۡ لِتَغۡفِرَ لَهُمۡ جَعَلُوٓاْ أَصَٰبِعَهُمۡ فِيٓ ءَاذَانِهِمۡ وَٱسۡتَغۡشَوۡاْ ثِيَابَهُمۡ وَأَصَرُّواْ وَٱسۡتَكۡبَرُواْ ٱسۡتِكۡبَارٗا.

Maksudnya : "Dan sesungguhnya aku, tiap-tiap kali menyeru mereka (beriman) supaya Engkau mengampunkan dosa-dosa mereka, - mereka menyumbatkan telinganya dengan jari masing-masing, dan berselubung dengan pakaiannya, serta berdegil dengan keingkarannya, dan berlaku sombong takbur dengan melampau."
(Surah Nuh : ayat 7)

Satu gambaran yang dinyatakan dalam al-Quran mengenai kegigihan Nabi Nuh AS dalam menyampaikan dakwah kepada kaumnya serta gambaran kedegilan kaumnya dalam mempertahankan kesesatan. Tindak balas kaum Nabi Nuh AS saat seruan dakwah sampai ke telinga mereka adalah dengan menyumbatkan jari-jari mereka ke dalam telinga atau berselubung dalam pakaian mereka tidak mematahkan semangat Baginda. Nabi Nuh AS tetap cekal menyampaikan dakwah dan mengambil kesempatan yang terluang dalam merangsang keimanan mereka kepada mentauhidkan Allah SWT.

Kesimpulannya, sering kali pendakwah menemui jalan buntu dalam perjalanan dakwah mereka atau menyimpang dari matlamat dakwah yang sebenar. Tekunilah serta teladanilah perjalanan dakwah para Rasul dan juga para Nabi, kerana merekalah golongan yang berpengalaman dalam perjalanan dakwah di muka bumi ini. Sirah perjuangan yang gemilang ini, adalah bekalan kita untuk terus berjalan di jalan Allah SWT biarpun pelbagai rintangan yang terpaksa  dihadapi.


"Mahasiswa Berkualiti Penerus Legasi"
"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Disediakan oleh :
Ustazah Nurul Nasuha binti Ahmad Shahril Akmar
(Timbalan Ketua Lajnah Kesenian dan Sukan
BKASM sesi 2019/2020)


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM
#SetiaBersamaUkhuwah

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]