[ IHTIRAM DAN SYAWAL '20 | MADRASAH RAMADAN DIHAYATI KEMENANGAN SYAWAL DIRAI ]

23 APRIL - 24 MEI 2020,  KAHERAH - Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) sesi 2019/2020 telah berjaya mengadakan dua program mega iaitu Ihya' Tarbawi Ramadan 2020 (IHTIRAM) DAN SYAWAL '20.

IHTIRAM DAN SYAWAL '20 yang dijalankan sepanjang bulan Ramadan lalu, telah menyusun beberapa aktiviti berfokuskan peningkatan tarbiah, ukhuwah dan thaqafah ahli. Kelainan Ramadan pada tahun ini disambut dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di kediaman masing-masing atas faktor COVID-19. Peringkat IHTIRAM DAN SYAWAL '20 menyusun program sebaiknya supaya ahli-ahli BKASM terus menumpukan pencapaian akademik tanpa mengabaikan kelebihan Ramadan sebagai madrasah tarbiah melalui penyertaan program-program 'online' yang telah disusun.

Antara program-program IHTIRAM DAN SYAWAL '20 yang berjaya dilaksanakan ialah Solat Sunat Tarawih, 'caption' ilmiah Ramadan, tadarus dan tadabur al-Quran.

Terdapat beberapa aktiviti yang dijalankan dengan kerjasama unit dan lajnah dalam BKASM antaranya Tazkirah Subuh Khas Ramadan, Tazkirah Dhuha dan Majalah Itqan Ramadan. Ketiga-tiga aktiviti ini dijayakan dengan kerjasama Lajnah Penerangan dan Penerbitan BKASM. Manakala Mutabaah Amal telah berjaya dijalankan dengan kerjasama Unit Biah Solehah. Kesemua aktiviti ini telah mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada ahli sekalipun dalam suasana wabak COVID-19.

Pada 23 Mei 2020, Majlis Perutusan Aidilfitri Yang Dipertua BKASM sesi 2019/2020 telah berjaya diadakan. Perutusan Aidilfitri telah disampaikan oleh Yang Dipertua, Ustaz Muhammad Syukri bin Rosli melalui 'Live Streaming'.

Program SYAWAL '20 dimulakan dengan program takbir Hari Raya dan Solat Sunat Aidilfitri di kediaman masing-masing. Wakil setiap rumah juga telah membacakan khutbah khas Hari Raya yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Antara program menarik yang diadakan dalam program SYAWAL '20 ini ialah menjalinkan ukhuwah dan bermaaf-maafan bersama ahli di rumah masing-masing melalui medium alam maya. Aktiviti rewang raya juga dilakukan bersama ahli rumah di kediaman masing-masing sesuai dengan musim COVID-19 yang melanda pada tahun ini. Aktiviti di sambung pada tengah hari dengan 'Talkshow' : "Apakah Yang Akan Kita Peroleh Selepas Ramadan?" yang disampaikan oleh Ustaz Hussaini bin Hussain, Pengerusi Anggota Badan Penasihat KPIPM.

Majlis Penutupan SYAWAL' 20 telah disempurnakan oleh seluruh Barisan Kepimpinan Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir sesi 2019/2020 di media didahului dengan ucapan penghargaan kepada seluruh barisan penggerak program IHTIRAM DAN SYAWAL '20 dan semua ahli BKASM yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

Semoga dengan penganjuran program seperti ini dapat meningkatkan ukhuwah dan kebersamaan ahli BKASM. Di samping itu ahli juga dapat meningkatkan tarbiah dan thaqafah di dalam diri dengan menghadiri program-program yang dianjurkan.


"Madrasah Ramadan Dihayati Kemenangan Syawal Dirai"
"Memurnikan Pemikiran Melestarikan Kesatuan"


Disediakan oleh :
Setiausaha,
IHTIRAM dan SYAWAL '20,
BKASM sesi 2019/2020


#BersamaBersatu
#BersatuBerbakti
#KitaKeluargaBKASM
#SetiaBersamaUkhuwah

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

السيرة النبوية : القصة في المنام أو التربية للأنام؟ MINDA SISWA | SIRI 2

[ PEMAKLUMAN MUZAKARAH BERKELOMPOK MANHAJI ]